Afvalpreventie

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook in de afvalwereld!

We produceren met z’n allen te veel afval, simple as that. In de provincie Utrecht creëren we per persoon gemiddeld 168 kilo restafval per jaar. En dan hebben we het dus alleen nog maar over het afval dat als reststroom in de vuilnisbak of grijze container belandt. Wat nou als we niet alleen kijken naar de vraag wat er het beste met ons afval kan gebeuren als het eenmaal in vuilniszakken zit, maar ons ook afvragen hoe we aan de voorkant al iets aan het probleem kunnen doen? Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt ook in de afvalwereld!

Slim met afval

Het doel van deze campagne is om inwoners te informeren over afvalpreventie en hen op een positieve manier te stimuleren en uit te dagen om minder afval te produceren. Dat doen we door te laten zien hoe makkelijk het is om afval te voorkomen. We laten zien dat elke stap telt. We vermijden belerende en reactieve communicatie, en laten zien hoe het anders kan.

Lees hier meer over de campagne Slim met afval.

Afvalcoaches

In de kluwen van gemeentelijke regels over afval raken inwoners de draad wel eens kwijt: welke afvalstroom hoort waar, wanneer moeten die vuilniscontainers aan de weg en was het nou bron- of toch nascheiding? Om inwoners wegwijs te maken in het afvalbeleid communiceren gemeenten zich suf. Flyers, nieuwsbrieven, stickers en hangkaarten. Informatieve communicatie is belangrijk maar niet compleet. Hoe bieden we inwoners extra hulp?

We kunnen allemaal wel een beetje aanmoediging gebruiken. Lang leve de afvalcoach! 
Deze lokale held begeleidt en ondersteunt inwoners bij het vergroten van hun motivatie en betrokkenheid bij afval. Bewustwording en nieuwsgierigheid creëren spelen daarbij een belangrijke rol. 

Het een-op-eencontact met inwoners is een belangrijk instrument. Sommige gemeenten zetten afvalcoaches al volop in, en voor andere gemeenten is het nog onbekend terrein.

Bekijk hier de afvalcoaches video!

Duurzaam tot in de puntjes

Een kerstboom kopen, we doen het elk jaar. Alleen is dat niet zo duurzaam. Met Duurzaam tot in de puntjes geven wij inwoners uit de provincie Utrecht tips hoe je duurzamere keuzes kunt maken tijdens de feestdagen.

Lees meer over Duurzaam tot in de puntjes op deze pagina.

Wij werken met impactmakers aan een betere wereld

We zetten graag mensen in beweging voor een mooiere toekomst. Dat doen we op hele uiteenlopende manieren: online, offline, kort en langdurig. Met strategie, tekst, beeld en de mouwen opgestroopt. Wil je praten over de mogelijkheden?

lees verder