Bijplaatsingen

Zet je zak niet naast de bak!

De afvalcontainer is vol, je bent het pasje vergeten of het afval past er niet meer bij. Wat het excuus ook is, afval naast de container zetten zou geen optie moeten zijn. Voor veel gemeenten is bijplaatsing van afval een hoofdpijndossier. Het kost veel tijd en geld om het afval op te ruimen en het zorgt voor overlast in de buurt.

Bij Afval van Utrecht zien we dat een container meer is dan alleen een plek om het afval achter te laten. Het is een ideale plek om te communiceren en een positieve boodschap over te brengen. Communicatie inzetten om gedragsverandering teweeg te brengen werkt namelijk het beste op de locaties waar dat gedrag ook daadwerkelijk plaatsvindt. 

We kijken niet alleen naar communicatie, maar ook naar de container als onderdeel van een omgeving. Wat is er mogelijk om te veranderen in die omgeving om inwoners beter in staat te stellen hun afval op de juiste manier in te zamelen? De afvalcontainer is nu vaak een saai, grijs en log ding, dat niet echt inspireert. Wat nou als we van een container een ontmoetingsplaats maken? Met kleine aanpassingen en weinig middelen kunnen we al een heel end komen. 

Denk aan planten en bloemen rondom de container, waardoor het een groen tafereel wordt. Zet er een pergola overheen, plaats er een bankje naast en trek inwoners aan door er een buurtboekenkast naast te zetten. Zo maken we de container een plek die van iedereen in de buurt is en waar iedereen gezamenlijk een verantwoordelijkheid voor voelt. Daar zet je dus niet zo maar een vuilniszak meer naast! 

Kroonringen

Je hebt ze misschien al wel eens gezien, oranje ringen aan palen. Dit zijn kroonringen. Aan deze ringen zitten haken waar inwoners hun PMD-afvalzakken aan kunnen hangen. Dit gaat helaas nog niet altijd goed. Een zak op de verkeerde dag of bijgeplaatst op de grond, het is precies niet wat we willen bij de PMD kroonringen. Om te zorgen dat mensen precies weten waar ze aan toe zijn hebben wij een campagne ontwikkeld. Met deze campagne zorgen we er op een leuke manier voor dat inwoners de zak op moeten hangen en kunnen ze er snel achter komen op welke dagen de zakken er mogen hangen.

Bekijk hier de uitingen voor de kroonringen campagne.

Bak vol? Blokje om!

Zet je zak niet naast de bak! Het is nog vaak zo dat mensen hun vuilniszak naast de container plaatsen. Dit is niet goed voor het straatbeeld en vaak vervelend voor de omwonenden. Bijplaatsen kan komen doordat de bak vol is of omdat dit zo lijkt te zijn. Gelukkig is er vaak een andere container dichtbij of is de container in werkelijkheid nog niet helemaal vol. Afval van Utrecht motiveert inwoners via containerstickers om net even iets harder aan de bak te gaan. Zo houden we samen de straten schoon. Met maar een klein beetje extra moeite belanden alle vuilniszakken netjes in een container.

Lees hier meer Bak vol? Blokje om!

Wij werken met impactmakers aan een betere wereld

We zetten graag mensen in beweging voor een mooiere toekomst. Dat doen we op hele uiteenlopende manieren: online, offline, kort en langdurig. Met strategie, tekst, beeld en de mouwen opgestroopt. Wil je praten over de mogelijkheden?

lees verder